Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa selerowa z ryzem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 3/4 kg
cebula 15 dkg
masło 1 łyżka
grzybki suszone 1-2 sztuki
śmietana 3/4 szklanki
ryż 10-20 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa selerowa z ryzem

Selery umyć obrać i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebule i połowę masła, podlać wrzącą wodą i udusić do miękkości. Rozprowadzić ostudzona przegotowana wodą lub rosołem do objętości 1-1,5 litra zmiksować, podgrzewać, zaprawić śmietaną, dodać pozostałe masło i pietruszkę. Podawać z ryżem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 11.08.2010 10:34
Lubię seler i czasami robię podobną zupkę, jednak nie z grzybami suszonymi - raczej ze świeżymi, do tego zakwaszam ją żurkiem i dodaję jeszcze ziemniaki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak