Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada podana inaczej ( z masą serową i galaretkami)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rolada:
mąka pszenna niecała 1 szkl
cukier puder niecała 1 szkl
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
woda 1/3 szkl
dżem truskawkowy do przełożenia rolady
Krem:
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat do smaku
galaretka agrestowa 1 opakowanie
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
śmietana 30% 200 g
galaretka wiśniowa 1 szt.
twaróg 0,6 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada podana inaczej ( z masą serową i galaretkami)

Dzień wcześniej przyrządzam 3 galaretki : agrestową, wiśniową i cytrynową - każdą w 1 szkl wrzątku- przygotowane galaretki wkładam do lodówki,aby stężały.

Na samym początku należy przygotować ciasto - roladę. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, cukier z nutą wanilii, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub 40x30 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 17 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier, smaruje dżemem truskawkowym i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł.

W międzyczasie przyrządzam \"krem\". Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 1 szkl wrzątku. Do miski dodaje ser twarogowy, cukier z nutą wanilii. Wszystko ze sobą mieszam, np. za pomocą miksera. W osobnym naczyniu ubijam schłodzoną śmietanę 30 %. Do miski z serem dodaje tężejącą galaretkę. Mieszam. Następnie dodaje śmietanę, pokrojone w małą kostkę pozostałe galaretki. Wszystko ze sobą delikatnie mieszma. Gdy rolada ostygnie delikatnie kroje ją na około 1 cm kawałki.Dno i boki np. miski wykładam folią, na to dodaje kawałki rolady(tworzę tak jakby formę z rolady- kilka kawałków zostawiam na wierzch ciasta). Do przygotowanej formy wylewam masę serową. Układam pozostałe kawałki rolady. Wkładam do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc).

Źródłem inspiracji był dla mnie przepis ze strony:http://smaczniewkuchni.blogspot.com/2011/12/roladowy-tort-serowy.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 29.12.2011 08:40
super
caralajna 28.12.2011 21:23
bardzo mi się podoba, nigdy takiego ciasta nie widziałam, rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak