Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z cielęciny nadziewana jajkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 20 dag
szynka 10 dag
grzyby suszone 5 szt
wino białe wytrawne 1/4 szkl
kostka rosołowa 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia 1 łyżeczka
cielęcina bez kości 1,5 z udźca
jajko 2 szt
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z cielęciny nadziewana jajkami

Kostkę rosołową wymieszać w 1 szkl wrzącej wody. Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, tak aby powstał płat mięsa. Zbić tłuczkiem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem i roztartymi grzybami. Jajka gotowane i szynkę bardzo drobno posiekać, wymieszać s surowymi jajkami i bazylią, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na płacie mięsa ułożyć połowę wędzonego boczku pokrojonego w plasterki, posmarować masą jajeczną i zwinąć w rulon. Zrolowane mięso owinąć pozostałym boczkiem, związać bawełnianą nitką i ułożyć w brytfannie, polać oliwą, włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 50-60 minut, skrapiając od czasu do czasu winem i bulionem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 16.10.2012 14:06
Takiej rolady nie jadłam, ale zapowiada się bardzo apetycznie.
olkaaa 13.09.2012 11:09
zapowiada się smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak