Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto nekatarynkowo-bananowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5 sztuk
mąki 3/4 szklanki
cukru 0,5 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
nektarynki 3 sztuki
banan 1 sztuka
margaryny 0,5 kostki
mąki 1,5 szklanki
cukru pudru 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto nekatarynkowo-bananowe

Ze składników na wierzch zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Spód: Białka oddzielić od żółtek.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.Dokładnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli i trzema łyżkami cukru na sztywną pianę.Odstawić.Masę biszkoptową przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Owoce obrać i pokroić w plasterki.Układać na około.Pół zagniecionego ciasta wyjąć z lodówki i potarkować na tarce o grubych oczkach na owoce.Pianę z białek wlać na potarkowane ciasto.Wyrównać.Resztę schłodzonego ciasta potarkować na wierzch ciasta.Piec ok 45-50min w 180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 02.10.2012 17:13
lubię takie ciasta
kupiska 31.08.2012 16:19
Fajne do popoludniowej kawki:)
kate.500 04.01.2012 08:30
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak