Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, kroję na kawałki, wkładam do garnka. Dodaję obraną cebulę, umyte i pozbawione gniazda nasiennego jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu garnka z ognia łyżeczkę majeranku.

Do drugiego garnka wkładam obrane i pokrojone na części buraczki, sól, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję bez pokrywki na wolnym ogniu około 20 minut.

Oba garnki odstawiam na noc. Następnego dnia przecedzam i łączę oba wywary. Dodaję porcjami zakwas buraczany, kosztując czy barszcz jest odpowiednio kwaśny. Garnek bez pokrywki stawiam na małym ogniu i bardzo mocno podgrzewam.
Doprawiam do smaku cukrem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
* kwas z kiszonych buraczków przygotowałam wg tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/189906/buraczki-kiszone-na-barszcz.html

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    świetny barszczyk
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    bardzo apetycznie wyglada,pewnie też wybornie smakuje.
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Tak smakuje, ale ja jestem mało obiektywna bo ja bardzo lubię buraczki i wszystko z nimi ugotowane.
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    uwielbiam go
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    chyba najzdrowszy ze wszystkich innych propozycji
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    widać ,że intensywny , aromatyczny ,swojski barszczyk
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ja kwaszę buraki w słoju z kromką razowca przez 4-6 dni i wtedy gotuję, ale Twój na pewno też by mi smakował :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja nie piekę chlebów na zakwasie, a te ze sklepu to takie, że zawsze zakwas mi pleśniał i dałam sobie spokój i kiszę bez chleba.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    taki barszcz to poezja smaku
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszny barszczyk dobrze doprawiony
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata23

    lubię barszcz
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    bardzo zdrowy na krew
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    świetny barszczyk
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Takiego nigdy nie robilam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !