Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz na zakwasie

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki 1/2 kilograma
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
czosnek 3 ząbki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kwas z kiszonych buraczków 1/2 litra
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
jabłko kwaśne 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz na zakwasie

Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, kroję na kawałki, wkładam do garnka. Dodaję obraną cebulę, umyte i pozbawione gniazda nasiennego jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu garnka z ognia łyżeczkę majeranku.

Do drugiego garnka wkładam obrane i pokrojone na części buraczki, sól, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję bez pokrywki na wolnym ogniu około 20 minut.

Oba garnki odstawiam na noc. Następnego dnia przecedzam i łączę oba wywary. Dodaję porcjami zakwas buraczany, kosztując czy barszcz jest odpowiednio kwaśny. Garnek bez pokrywki stawiam na małym ogniu i bardzo mocno podgrzewam.
Doprawiam do smaku cukrem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
* kwas z kiszonych buraczków przygotowałam wg tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/189906/buraczki-kiszone-na-barszcz.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.11.2016 11:54
Takiego nigdy nie robilam
Ada-Gaba 28.01.2016 22:29
świetny barszczyk
jasiek 01.05.2014 22:38
bardzo zdrowy na krew
Beata23 08.02.2014 09:10
lubię barszcz
Grazyna0211 08.09.2013 16:34
pyszny barszczyk dobrze doprawiony
alaaa 22.11.2012 18:55
taki barszcz to poezja smaku
anemon 22.11.2012 00:13
Ja nie piekę chlebów na zakwasie, a te ze sklepu to takie, że zawsze zakwas mi pleśniał i dałam sobie spokój i kiszę bez chleba.
caralajna 21.11.2012 19:29
ja kwaszę buraki w słoju z kromką razowca przez 4-6 dni i wtedy gotuję, ale Twój na pewno też by mi smakował :)
misia53 19.08.2012 21:11
widać ,że intensywny , aromatyczny ,swojski barszczyk
IZABELA29 16.01.2012 09:15
chyba najzdrowszy ze wszystkich innych propozycji
caroline1983 02.01.2012 20:29
uwielbiam go
anemon 30.12.2011 08:53
Tak smakuje, ale ja jestem mało obiektywna bo ja bardzo lubię buraczki i wszystko z nimi ugotowane.
ben-ka 29.12.2011 08:34
bardzo apetycznie wyglada,pewnie też wybornie smakuje.
gottrina 28.12.2011 19:43
świetny barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak