Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Joli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
olej 1 szklanka
powidła śliwkowe 1 szklanka
jajko 3
cukier 1 szklanka
kakao 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Joli

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy,wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Czekamy aż ostygnie...
Przygotowujemy masę:
-0,5 litra mleka
-3 łyżki mąki krupczatki
-3/4 szklanki cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-200 gram margaryny
-sok z pół cytryny

Odlewamy ¾ szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę krupczatkę, wlewamy do wrzącego mleka i mieszamy, aż się zagotuje jak budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzoną masę. Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny.

Ostudzony piernik kroimy wzdłuż,smarujemy powidłami,na to wylewamy masę i przyprywamy drugą częścią piernika.
Polewamy polewą czekoladową według własnego przepisu.
Pycha! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 20.06.2012 20:07
swietny!!! =)
Wiesława1 12.03.2012 21:45
pyszny
Marta1986 15.01.2012 14:06
super
kriso 28.12.2011 20:05
apetyczny
kriso 28.12.2011 20:05
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak