Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny karp w galarecie

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wigilijny karp w galarecie - przepis na tradycyjne danie, które pojawia się raz do roku na świątecznym stole. Tajemnicą smaku tego dania jest intensywny, aromatyczny wywar warzywny i dobrej jakości ryba. Sprawdź super przepis na wigilijnego karpia w galarecie.

Składniki:

włoszczyzna 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 ziarna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
kostka rosołowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
karp 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny karp w galarecie

Kroki postępowania

1

Do dekoracji: plastry limonki, część zielona pora, natka pietruszki. Oskrobać z łusek, wypatroszyć karpia.

Krok 1 - Wigilijny karp w galarecie foto
2

Pokroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w kawałku o 2,5 cm szerokości.

Krok 2 - Wigilijny karp w galarecie foto
3
Przygotować wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodać do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotować je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała.
Krok 3 - Wigilijny karp w galarecie foto
4
Ugotowane kawałki wyciągnąć ostrożnie łyżką cedzakową i ułożyć na kwadratowym półmisku. Dekoracje można zrobić z plasterków limonki, plasterków marchewki, pociętych listków pora i natką pietruszki. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalać wywarem rybę. Gdy płyn przestygnie wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 4 - Wigilijny karp w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 16.10.2015 18:04
idealny na święta
Habibi 15.01.2014 17:28
U nas nie ma świąt BN bez karpia w galarecie :)
KasiaK90 16.03.2012 08:46
wygląda świetnie,kiedyś zrobię na pewno
pacpaw 31.12.2011 19:37
rzadko robię ryby w galarecie, ale patrząc na Twoją już żałuję
Agnieszka_B 28.12.2011 20:36
Prezentuje się wyśmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak