Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 25 dkg
cebula 3 sztuki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
rosół z drobiu 2 szklanki
pietruszka posiekana z koperkiem 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Pieczarki oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Obrane cebule posiekać jak najdrobniej, włożyć do rondla, dodać masło, udusić pod przykryciem, po 10 minutach dodać poszatkowane pieczarki, wymieszać. Udusić do miękkości. Gdy zmiękną oprószyć przesiana mąką, wymieszać, podlać wodą, zagotować, dodać gorący rosół. Wzbogacić smak dodatkiem śmietany i gorącego mleka. Doprawić solą do smaku. Podawać z kluskami lanymi lub grzankami. Każdą porcje zupy posypać zieleniną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak