Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny świąteczny piernik

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
powidła śliwkowe 4 łyżki
kakao 4 łyżki
margaryna 1/2
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 lyzeczki
cukier 2 szklanki
jajko 2
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny świąteczny piernik

Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo dodajemy sypkie produkty, wcześniej wymieszane ze sobą (maka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 24.04.2012 10:51
pyszne
Urszula5 06.03.2012 22:53
wygląda pysznie
aginaa 03.01.2012 10:57
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak