Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w lubczyku

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w lubczyku

około 1 kg schabu
2 łyżki soli peklowej
2 łyżki pieprzu czarnego
około 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
suszony lubczyk i oregano około 1/2 łyżki
1 łyżka roztartego czosnku
3 łyżki oleju
Dodatkowo
liście selera
liście pora
liście lubczyku
2 -3 liście laurowe
1/2 szklanki białego wina
wykonanie:
W miseczce mieszamy na sucho sól peklową, pieprz ziołowy i czarny, mielone ziele angielskie oraz roztarte suszone zioła (jeśli ktoś nie lubi zbytnio lubczyku może z suszonego zrezygnować) Umyty i osuszony kawałek schabu delikatnie nakłuwamy np. końcem noża i nacieramy roztartym czosnkiem i suchą mieszanką przypraw, skrapiamy olejem i tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce na minimum 24 godz(ja zostawiam w naczyniu w który będzie się piekło), po tym czasie dolewamy około 1/2 szklanki wody, obkładamy zielonymi liśćmi, liśćmi laurowymi. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200st około 40 min następnie zmniejszamy temp. do 180, dolewamy wino i dopiekamy mięso kolejne 25 -30 min. Pod przykryciem zostawiamy do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 19.06.2012 18:51
pychotka
bami 29.05.2012 21:25
Taki schab z chęcią bym zjadła :)
sloneczko1 28.12.2011 23:44
warto spróbować wygląda super
treonina 28.12.2011 13:31
pycha! taki schab jest naprawdę świetny!
stokrotka 28.12.2011 13:19
mniam...
lucyna15
lucyna15 28.12.2011 13:07
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak