Sposób przygotowania

około 1 kg schabu
2 łyżki soli peklowej
2 łyżki pieprzu czarnego
około 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
suszony lubczyk i oregano około 1/2 łyżki
1 łyżka roztartego czosnku
3 łyżki oleju
Dodatkowo
liście selera
liście pora
liście lubczyku
2 -3 liście laurowe
1/2 szklanki białego wina
wykonanie:
W miseczce mieszamy na sucho sól peklową, pieprz ziołowy i czarny, mielone ziele angielskie oraz roztarte suszone zioła (jeśli ktoś nie lubi zbytnio lubczyku może z suszonego zrezygnować) Umyty i osuszony kawałek schabu delikatnie nakłuwamy np. końcem noża i nacieramy roztartym czosnkiem i suchą mieszanką przypraw, skrapiamy olejem i tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce na minimum 24 godz(ja zostawiam w naczyniu w który będzie się piekło), po tym czasie dolewamy około 1/2 szklanki wody, obkładamy zielonymi liśćmi, liśćmi laurowymi. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200st około 40 min następnie zmniejszamy temp. do 180, dolewamy wino i dopiekamy mięso kolejne 25 -30 min. Pod przykryciem zostawiamy do wystudzenia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smakowicie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    mniam...
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    pycha! taki schab jest naprawdę świetny!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    warto spróbować wygląda super
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Taki schab z chęcią bym zjadła :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !