Nowe przepisy na pyszne sałatki

Sposób przygotowania

Pieczarki delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia. W tym czasie trzeba zagotować w garnuszku lekko osoloną wodę z kwaskiem cytrynowym i obgotować w niej pieczarki przez około 10 minut. Podczas gotowania grzybków warto przygotować sobie słoiczki. Do każdego włożyć plasterek cebuli, kilka ziarenek gorczycy, ziela i po listku laurowym. Gorące jeszcze pieczarki przełożyć w słoiki. Teraz należy przygotować zalewę z 2 i pół szklanki wody, szklanki octu oraz łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gdy się zagotuje, szybko zalewamy pieczarki w słoikach i zakręcamy, stawiając je do góry dnem, aż do ostygnięcia. Pieczarki nadają się do spróbowania już po dwóch tygodniach przebywania z chłodnym miejscu. Do marynowania najlepsze są drobne pieczarki, ponieważ łatwo jest je włożyć w słoiki i dobrze się prezentują potem na stole.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !