Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki marynowane w occie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
Kwas cytrynowy Prymat 1 torebeczka
woda 2,5 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieczarki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane w occie

Pieczarki delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia. W tym czasie trzeba zagotować w garnuszku lekko osoloną wodę z kwaskiem cytrynowym i obgotować w niej pieczarki przez około 10 minut. Podczas gotowania grzybków warto przygotować sobie słoiczki. Do każdego włożyć plasterek cebuli, kilka ziarenek gorczycy, ziela i po listku laurowym. Gorące jeszcze pieczarki przełożyć w słoiki. Teraz należy przygotować zalewę z 2 i pół szklanki wody, szklanki octu oraz łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gdy się zagotuje, szybko zalewamy pieczarki w słoikach i zakręcamy, stawiając je do góry dnem, aż do ostygnięcia. Pieczarki nadają się do spróbowania już po dwóch tygodniach przebywania z chłodnym miejscu. Do marynowania najlepsze są drobne pieczarki, ponieważ łatwo jest je włożyć w słoiki i dobrze się prezentują potem na stole.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak