Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swiąteczne kopytka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2
mąka ziemniaczana 1 szklanka
sól
mak 1/3 szklanki
cukier
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Swiąteczne kopytka

Kroki postępowania

1
Mak zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie ( jedna łyżeczka soli), a później również odcedzamy. Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką i mieszamy z jajkami i mąka ziemniaczaną oraz makie. Wszystko razem ugniatamy na ciasto.
Krok 1 - Swiąteczne kopytka foto
2
Ugniecione ciasto formujemy na podłużny wałeczek i wycinamy z niego kopytka. Kopytka gotujemy także w lekko posolonej wodzie do miękkości.
Krok 2 - Swiąteczne kopytka foto
3
Ugotowane kopytka polewamy roztopionym masłem oraz posypujemy cukrem.
Krok 3 - Swiąteczne kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa6274879 28.12.2011 17:12
fajnie wyglądają, ja bym je zjadła z samym masełkiem i cukrem :)
SmacznaPyza 28.12.2011 12:40
i do czego podać takie kopytka z makiem?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak