Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z papryką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola
kiełbasa
papryka
cebula biała
przecier pomidorowy
Kucharek przyprawa do potraw
przyprawa do gyrosa

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z papryką

Moja fasolka jest odpowiedzią na przepełnioną lodówkę np. po świętach, kiedy wędliny lub mięso jest jeszcze na tyle świeże, aby móc je przetworzyć. Fasolkę po ugotowaniu mozna zamrozić, nawewno przyjdzie dzień, kiedy będzie na nią smak.
Moja ulubiona fasolka do jaś średni, jako dodatek dodaję wędlinę, gotowane mięso lub to co jest akurat do przetworzenia.


Fasole ok 500g, płuczemy dokładnie w ciepłej wodzie do \"czysta\", a następnie zalewamy świeżą.Ostawiamy na noc.
Rano dolewamy wody do fasoli dodajemy odrobinę kucharka( do smaku) i gotujemy do miękkości. Gdy fasola zacznie dochodzić podsmażamy mięso, wędlinę itp z cebulką i papryką (paprykę mozna poprostu wrzucić niech się dusi). Następnie łaczymy wszystko w jednym garnku. Do całości dodajemy rozcieńczony wodą przecier w takiej ilości ile chcemy uzyskać sosu. Całośc przyprawiamy przyprawą do gyrosa, może być sól, pieprz, papryka (na tym etapie nie polecam już kucharka, ponieważ w połaczeniu z przecierem robi się mdły). Na koniec rozprowadzamy 2-3 lyżki mąki z wodą ( bez grudek) i po trochę wlewamy do fasoli dopasowując gęstość do naszych potrzeb. Dodawanie osobno przecieru i mąki spowoduje, że fasolka, a raczej sos będzie mniał piękny kolor.
Chwilę gotujęmy i gotowe.
Moim zdaniem nie będzie co mrozić....:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 26.12.2012 23:28
lubię
Fiffi 27.06.2012 21:49
jest naprawdę godna polecenia
IrenaM 07.03.2012 22:54
uwielbiam taką fasolkę
Hanna11 03.03.2012 22:12
pychotki
Dorian 11.01.2012 19:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak