Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kominy pieczarkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
pieczarki 35 dag
pietruszka zielona 1 natka
jajko 2 szt
śmietana 1,5 łyżki
ogórek kiszony 2 szt
cebula biała 1 szt
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kominy pieczarkowe

ciasto francuskie kroimy w kwadraty, z połowy kwadratów wycinamy środki, aby powstała ramka. Tak powstałą ramkę nakładamy na kwadraty, które pozostały, malujemy rozmąconym białkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut na 200 stopni.
Pieczemy również wycięte z ramek kwadraty, które będą służyły jako zamknięcie komina.


FARSZ
Pieczarki i cebulkę drobno kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni na łyżce oliwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na sam koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę. Tak przygotowany farsz przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę śmietany i jajko, intensywnie mieszamy i farsz gotowy.

farszem wypełniamy ciasto francuskie i wkładamy na 5 minut do piekarnika na 200 stopni. Na górę układamy po plasterku ogórka kiszonego i zamykamy małymi kwadracikami z ciasta francuskiego, górę można udekorować ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 29.12.2011 10:09
pieknie wyglada
krzysiu510 28.12.2011 18:39
bardzo misterna struktura... już wcześniej jadłem takie, ale ten ogórek jest świetnym ożywieniem, super
kasiazur 28.12.2011 11:21
juz to widzialam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak