Sposób przygotowania

Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam
szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje przebrana umytą w całosci fasolke szparagową, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a fasolka tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także
jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Możan doac wegeirskiej pasty paprykwoej. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Konsystencja ma byc
gulaszu. My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Mój maż zdecydowanie dodałby ostrą pastę paprykową, a danie bardzo ciekawe :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    świetny przepis!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !