Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa po Irlandzku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

whisky 25 ml
cukier 1 łyżka
bita śmietana 2 łyżki
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Kawa po Irlandzku

Parzymy w filiżankę mocną kawę.
Na dno kieliszka (w którym będzie podawana kawa) wlewamy Whisky (koniecznie Irlandzką, nie Szkocką! ;) ) i dodajemy cukier (może być brązowy, ponoć smak z brązowym jest lepszy, choć ja nie wyczuwam różnicy w tym przypadku). Następnie wlewamy do tego kawę i dodajemy na wierzch śmietanę.
Spotkałam się też z ogrzewaniem kieliszka przed wlaniem Whisky - nalewa się do niego na chwilę wrzątek.
Kawa dobra, choć trzeba lubić taki smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.03.2012 19:09
lubię to
olkaaa 13.03.2012 08:10
fajna
caralajna 11.02.2012 17:20
lubię taką :)
senninha 04.01.2012 08:55
W każdej wolnej chwili :) Kawy Ci u nas dostatek - pełna szafka :)
Dorian 04.01.2012 08:52
Kiedy mozna przyjsc do Pani na kawe?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak