Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z jabłkami i migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
kakao 2 łyżeczki
cukier 175 g
jajko 5 szt
mąka ziemniaczana 150 g
gęsta śmietana 2 łyzki
jogurt grecki 400 g
cytryna 1 szt
miód 4 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
płatki mogdałów 70 g
Sezam biały 1 łyzka
twaróg 500 (mielony)
jabłko winne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z jabłkami i migdałami

Miękką margarynę utarłam z cukrem ( 50 g), dodając jajko, potem mąki i kakao oraz śmietanę, robiąc bardzo gęste ciasto, które podpiekłam 10 min w 180 C. Ser zmieszałam z 4 jajkami, resztą cukru, jogurtem i mąką ziemniaczaną ( 100 g) , dodając skórkę i sok z połówki cytryny. Wylałam to wszystko na podpieczony spód i piekłam godzinę w 160 C z termoobiegiem. Gdy czas pieczenia dobiegał końca, skarmelizowałam miód, włożyłam w niego obrane i pokrojone jabłka, poddusiłam ok. 3 minuty, dodałam cynamonu i soku z połówki cytryny. Osobno, na suchej patelni, uprażyłam płatki migdałów i sezam. Sernik ostudziłam trochę w uchylonym piekarniku, żeby nie opadł i na ciepłym rozłożyłam jabłka z karmelu, na to uprażone migdały i sezam i polałam resztą karmelu z patelni. Gdy wystygł, wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 17.01.2013 14:57
pyszniutki
Marcinkemp 31.12.2012 12:33
ja lubię na grubym spodzie
pacpaw 05.05.2012 23:38
wygląda magicznie
Izabela28 12.01.2012 20:08
zapowiada się smakowicie:)
Agnieszka_B 28.12.2011 20:35
Pyszniutkie ciacho! A ja sernika bym nie odmówiła:)
1j1o1l1a1 28.12.2011 14:21
po wielkim obżarstwie świątecznym, jedynie na serniczek dałabym sie jeszcze skusić :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak