Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 20 dag
jaja 2 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ugotowane wcześniej ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia, jeśli np. zostało nam z obiadu) przepuścić przez maszynkę. Lepsze są jednak ugotowane świeże i mielone jeszcze ciepłe, wtedy należy po zmieleniu je ostudzić.
Wystudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu oprószonymi mąką rękami formujemy małe kulki i robimy w nim palcem wgłębienie. Ja używam do tego końcówki od pędzelka, bo ładnie wyglądają kluski.
Wrzucać je na osolony wrzątek, a gdy wypłyną zmniejszyć ogień i gotować jakieś 2-3 minuty.
Świetnie pasują do pieczeni!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 07.02.2012 21:24
super
kate.500 03.02.2012 07:29
super pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak