Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
drożdże 10 gram
cukier 1 szkl
olej 3/4 szkl
mleko 1 szk
mąka 5 szkl
mak mielony z puszki 800 gram
morele 100 gram
twaróg 450 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z makiem

PRZYGOTOWANIE:

1-5jaj całych rozbełtać należy ze szczyptą soli 2-Teraz należy rozkruszyć drożdże na te jajka 3-Teraz posypujemy cukrem 1 szklanką 4-Olejejem polewamy cukier 5- Bierzemy szklankę mleka i polewamy na cukier 6-Na koniec posypujemy mąką 5 szklankami 7- Odstawiamy teraz na 3 godziny i przykrywamy ściereczką 8 - Po 3 godzinach wymieszać ciasto 9- Przekładamy do formy dużej do ciasta 10-Mak należy zmieszać z twarogiem dodajemy rodzynki i morele 11- Masę przekładamy na ciasto drożdżowe i widelcem robimy esy floresy razem z ciastem Wkładamy do pieca na godzinę pieczemy w 160 stopniach po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata/MANTIS-KITCHEN 05.03.2013 07:55
Lubiec ciasta zwłaszcza z makiem .
kawazprzyjacielem 29.12.2011 11:23
pyszności
SmakolykiJoanny 28.12.2011 13:25
Bardzo łatwo sie robi
iziona 28.12.2011 09:55
Pyszna musi być bo wyglada fajnie
Monika111 28.12.2011 09:38
mniam! :)
octo 28.12.2011 09:28
pycha
octo 28.12.2011 09:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak