Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 300 gram
mąka 2 szkl
drożdże 25 gram
jajko 5 szt
cukier 325 gram
smietana 18% 50 gram
mleko 9 łyżek
mak 1 szkl
miód 50 mil
rodzynki 10 deko
sól
migdały 50 gram
cukier puder 1 szkl
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: 1- Drożdże utrzeć ze śmietaną. 2-Kasię roztopić, 3- Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól. 4-Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce. Masa makowa: 1-Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. 2-Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać 3 żółtka ubite z cukrem, roztopioną Kasię, roztopiony miód, pianę z 3 białek i rodzynki. 3- Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, 4- Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cen pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy aby nam ciasto zmieszało się z makiem . 5-Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 04.02.2014 09:04
uwielbiam takie ciasta
Agata/MANTIS-KITCHEN 12.03.2013 18:31
Uwielbiam makowce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak