Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: 1- Drożdże utrzeć ze śmietaną. 2-Kasię roztopić, 3- Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól. 4-Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce. Masa makowa: 1-Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. 2-Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać 3 żółtka ubite z cukrem, roztopioną Kasię, roztopiony miód, pianę z 3 białek i rodzynki. 3- Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, 4- Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cen pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy aby nam ciasto zmieszało się z makiem . 5-Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !