Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 g
masło 250 g
cukier puder 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1
żółtko jajek 2
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
płatki migdałowe 100 g
jabłka 2 kg
budynie waniliowe lub śmietan. 2
mleko 1 l
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
kwaśna śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem

Jabłka pokroić minimum w ósemki i razem z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego smażyć tak długo, aż z jabłek zrobi się papka. Na koniec smażenia dodać cynamon. Jabłka odstawić do wystygnięcia.

Mąkę oraz proszek do pieczenia razem przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy (1 opakowanie), żółtka, jajko, śmietanę oraz masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (1 - 2/3 i 2 - 1/3 ciasta). Obydwie części wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku.

Większy kawałek ciasta wyjmujemy po godzinie i rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta po czym wykładamy w posmarowanej tłuszczem formie (najlepiej 25x30). Na rozłożone ciasto wykładamy masę jabłkową.

Budynie gotujemy w mleko wg przepisu (najczęściej na 2 opakowania potrzebny jest 1l mleka). Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową.

Następnie wyjmujemy z zamrażalnika mniejszą część ciasta. Najlepiej dla nas, aby było mocno zamrożone, gdyż trzeba je skartować na tarce o dużych oczkach, a ciasto słabo zamrożone bardzo ciężko się tarkuje. Tarkujemy ciasto na gorący budyń. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180C przez 50minut, radzę po 40 minutach przykryć ciasto folią aluminiową, aby płatki się nie przypaliły. Ciasto jest przepyszne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 01.12.2012 18:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak