Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec świąteczny

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mak 300 g
cukier puder 200 g
masło 160 g
płatki migdałowe 100 g
rodzynki 80 g
orzechy laskowe 50 g
drożdże świeże 40 g
jajko 10 szt.
mleko 250 ml
smietana 18% 200 ml
skórka pomarańczowa kandyz.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec świąteczny

Kroki postępowania

1
Do misy przesiać mąkę pszenną.
Krok 1 - Makowiec świąteczny foto
2
W osobnym naczyniu wymieszać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki i 50 ml śmietany. Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2 - Makowiec świąteczny foto
3
Do wyrośniętego zaczynu dodać 5 żółtek wymieszanych z 60 g cukru pudru, pozostałą śmietanę oraz resztę przesianej mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 3 - Makowiec świąteczny foto
4
Ciasto połączyć z 4 g roztopionego i ostudzonego masła. Ponownie wyrobić.
Krok 4 - Makowiec świąteczny foto
5
Ciasto drożdżowe oprószyć mąką pszenną i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 5 - Makowiec świąteczny foto
6
Mak umieścić w rondlu, zalać mlekiem i zagotować. Po ostudzeniu przemielić trzykrotnie przez maszynkę.
Krok 6 - Makowiec świąteczny foto
7
Do zmielonego maku dodać płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy laskowe.
Krok 7 - Makowiec świąteczny foto
8
12 dag masła utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i 5 żółtkami.
Krok 8 - Makowiec świąteczny foto
9
Do utartej masy dodać zmielony mak z bakaliami. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z 5 białek.
Krok 9 - Makowiec świąteczny foto
10
Ciasto drożdżowe rozwałkować. Na cieście rozłożyć przygotowaną masę makową. Zwinąć w rulon.
Krok 10 - Makowiec świąteczny foto
11
Zwinięte ciasto z masą makową ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić rozcięcie nożem. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 11 - Makowiec świąteczny foto
12
Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polukrować i posypać skórką pomarańczową kandyzowaną.
Krok 12 - Makowiec świąteczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.12.2016 09:58
moje ulubione świąteczne ciasto
Gracer 15.07.2015 21:17
pyszny przepis
ben-ka 03.12.2014 08:50
Wspaniały makowiec.
usmiech 28.11.2014 19:46
ładnie wygląda
IZABELA29 22.11.2014 11:02
jaki ładny w środku
barbara11561 27.10.2014 17:53
świetny makowiec:)
pacpaw 28.11.2012 21:34
jakby wszyscy wstawiali tak opisane przepisy to by nie trzeba było Mistrzów Smaku. Wszystko by było polecane :o)
Maniek2 03.09.2012 15:28
świetny
melonik 23.02.2012 10:50
pyszny
aguus 29.12.2011 14:16
Uwielbiam makowiec!
Magdalena67 28.12.2011 11:15
Ładna zeberka wyszła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak