Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe hamburgery

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
cebula 1
ząbek czosnku 1
musztarda 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
majeranek 0,5 łyżeczki
chilli szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 1
sałata lodowa 0,5
pomidory 3
ogórek świeży 1
ser w plasterkach 6
cebula czerwona 1

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe hamburgery

Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie doprawiamy mięso musztardą, gałką muszkatołową, majerankiem, chilli, solą, pieprzem i całym jajkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, dzielimy na 6 części i formujemy z nich kotlety. Następnie wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut, aby mięso przegryzło się z przyprawami.

Piekarnik rozgrzewamy do 190C i na kratce układamy nasze kotlety. Pieczemy je w funkcji \'grill\' przez 30 minut. Na spód piekarnika stawiamy blachę lub naczynie żaroodporne, gdyż z mięsa będą wypływać \'soki\'.

Gdy mięsa nam się już \'ugriluje\' przygotowujemy hamburgery. Na przekrojoną na pół bułkę układamy sałatę, pomidora, mięso, ogórek, cebulę i zółty ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak