Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec dorotus76

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suchy mak 500 g
miód sztuczny pół szklanki
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
miękkiego masła 120 g
3/4 - 1 szklanki drobnego cukru królewskiego
migdały mielone 10 łyżek
ekstrakt migdałowy - do smaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka pomarańczowa 1//2 szkl
rodzynki 1/2 szkl
śliwka 1/2 szkl
orzechy 1/2 szkl
amaretto 3 łyżki
jabłka 3 szt. (obrane i starte na tarce o

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec dorotus76

Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.

Piec w formie 20 x 30 cm przez 50 minut w temperaturze 175?C. Dowolnie udekorować.\"

Makowiec udekorowany jest lukrem z białka i cukru oraz płatkami migdałowymi

link do przepisu: mojewypieki.blox.pl/2009/12/Makowiec-z-bakaliami.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 01.04.2011 09:16
pycha
ZEWA 02.12.2010 17:58
jak zwykle apetycznie
eli_555 18.09.2010 22:00
Pycha,lubię makowce.
Sarenka 09.09.2010 20:07
Ladne wykonanie, poza tym uwielbiam makowce!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak