Sposób przygotowania

Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.

Piec w formie 20 x 30 cm przez 50 minut w temperaturze 175?C. Dowolnie udekorować.\"

Makowiec udekorowany jest lukrem z białka i cukru oraz płatkami migdałowymi

link do przepisu: mojewypieki.blox.pl/2009/12/Makowiec-z-bakaliami.html

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ladne wykonanie, poza tym uwielbiam makowce!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Pycha,lubię makowce.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    jak zwykle apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !