Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z gruszką i suszonymi morelami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier drobny 200 g
masło 200 g
suszone morele 100 g
sok z pomarańczy 50 ml
proszek do pieczenia 2 ½ łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyz.
laska wanilii
lukier
białko 5 szt.
żółtko jajek 5 szt.
Imbir mielony Prymat ½ łyżeczki
gruszka 1 szt.
Soda oczyszczona Prymat ½ łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z gruszką i suszonymi morelami

Mąkę przesiać do misy. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Połączyć z sokiem pomarańczowym, produktami sypkimi oraz obraną i pokrojoną w kostkę gruszką i posiekanymi morelami. Na samym końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 24.04.2012 22:24
och pyszny
iknkirke 27.01.2012 09:04
mniam
Misiek1 02.01.2012 09:14
Uwielbiam!
aguus 29.12.2011 14:11
Pyszniutkie ciacho!
mikrusiak 27.12.2011 21:26
mniam mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak