Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka mateczki Jadwini

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 25 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
starta skórka z cytryny 10 dag
skórka pomarańczowa 2 dag
rodzynki 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka mateczki Jadwini

Całe jaja ubijamy z cukrem, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. W międzyczasie topimy margarynę i gorącą wlewamy od razu do ciasta nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, z cytryny i rodzynki obsypane mąką. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 15.06.2013 22:57
smaczna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak