Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
żółtko jajek 4 sztuki
dżem 1 słoiczek
masa bezowa
białko 4 sztuki
cukier puder 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
orzechy laskowe 40 dag
Masa budyniowa:
mleko 1/2 litra
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 2 sztuki
masło roślinne 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka

Placek
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

Masa bezowa:

Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni .

Masa budyniowa:

Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 09.11.2012 10:57
na prawdę pychotka :)
wojtek5 18.03.2012 20:54
pysznie wygląda
fictor123 01.01.2012 06:00
mniam
fictor123 01.01.2012 06:00
mniam
octo 30.12.2011 18:30
dziękuję:) nie tylko wygląda a i było rewelacyjne w smaku:)
lucyna15
lucyna15 28.12.2011 09:51
wygląda rewelacyjnie
gottrina 27.12.2011 20:16
pyszne ciasto i jeszcze te orzeszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak