Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 15 dag
masło 12 dag
mleko 3\\4 szklanki
drożdże 3 dag
rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
jajko 3 sztuki
DODATKOWO:
masa makowa 1 puszka
migdały w płatkach 5 dag
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru i 2 jajkami oraz z 1 żółtkiem na krem, dodać do niego przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i na podsypana mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm, posmarować ciasto pozostałym białkiem, masą makową wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu i posypać płatkami migdałowymi, zwinąć jak roladę. Zwinięte strucle przełożyć do wąskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować reszta białka i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40min. Zimne delikatnie wyjąć z foremek i dowolnie ozdobić np. lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Inal 08.10.2012 15:42
Mniam,pyszności! Wielbię makowiec,a ten wygląda cudnie.:)
Maniek2 17.09.2012 18:46
fajna
emeslive 18.05.2012 18:24
Lubię makowiec, jednak nigdy nie próbowałem robić go samodzielnie - obawiam się, że zawijanie by mnie przerosło.
Kuchareczka2 13.03.2012 13:55
uwielbiam pycha
dwa pokoje z kuchnią 27.12.2011 18:45
super pychotka!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak