Sposób przygotowania

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na pianę, do ubitej piany dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej, białej bezy. Do bezy dodać delikatnie żółtka i ostrożnie wymieszać, aby nie popsuć piany, następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, połączyć z jajkami na koniec dodać migdały, mak i aromat migdałowy. Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej formy 25 cm na 35 cm, piec w temp 180st. Krem czekoladowy: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzać z kawą do momentu jej rozpuszczenia, ale nie zagotować!, do gorącej śmietanki dodać masło i mieszać do momentu rozpuszczenia, przestudzić. Zimną śmietankę połączyć z płynna czekoladą ma powstać gładki krem i odstawić do zgęstnienia. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na połowę i podzielić na cztery paski ciasta, paski ciasta smarować gęstym kremem i układać jeden na drugim, wierzch i boki ciasta posmarować też kremem i dowolnie udekorować. Gotowe ciasto musi dokładnie się schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    dobrze się prezentuje, chyba po sylwestrze przetestuję ten przepis :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    ależ te wisienki są smakowite
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam połączenie migdałów i czekolady!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    wspaniałe pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    wygląda bardzo smacznie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !