Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papuga babka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajeka 5
cukier 1,5 szkl
szklanka wody przestudzonej
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki pasty pandanowej
2 łyzki kakao
kilka kropel zapachu waniliowego
kisiel ananasowy
kisiel truskawkowy
olej z pestek winogron 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Papuga babka

Żółtka utarłam z cukrem i nadal ucierając, dodawałam po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i na końcu zapach waniliowy. Podzieliłam ciasto na 5 częsci. Pierwszą wymieszałam z kisielem anansowym, drugą z truskawkowym, trzecią z leśnym, czwarta z pastą pandanową i ostatnią z kakao. Ubiłam pianę z białek. Podzieliłam na 5 częsci i dodałam ostroznie do mas kiślowych. Do wysmarowanej tłuszczem formy (ja dałam do takiej z kominem) wlałam kolejno masy. Piec ok 60 min w temp 190 stopni. Ciasto mocno rosnie, ale po wyjeciu lekko opada i moze odrobine popękac na gorze, jak to babka. Jesli ktos nie ma przeciwskazań mozna kolor wzmocnic odrobiną barwnika. Ale nie jest to konieczne.
Warstwy układala córka łyżką prawie pól godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 07.09.2011 00:30
Świetnie się prezentuje :)
madi356 22.07.2011 00:10
super a jaka kolorowa
SmacznaPyza 07.02.2011 12:07
ależ kolorowa :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak