Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
masło lub margaryna 2 łyżki
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
mąka 2 oraz 1 i1/2 szklanki
margaryna 1 kostka
mleko skondensowane 1 puszka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe

Całe jajka, masło, miód, cukier i 2 szklanki mąki zagotować na parze ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Na stolnicę wysypać 1 i 1/2 szklanki mąki wymieszanej z sodą i zagnieść z ciepłą jeszcze masą miodową. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki i piec je po kolei w piekarniku, aż będą złociste. Mnie wychodzi około 5-6 placków. Placki pozostawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z mlekiem z puszki w dowolnym smaku, według mnie najlepsze jest o smaku kajmakowym. Powstałym kremem przełożyć placki i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny( placki muszą zmięknąć).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 05.07.2012 14:55
Lubię ciasta z masą kajmakową.
wiola28a 25.01.2012 22:24
FAJNE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak