Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło roślinne w kubeczku 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie
aromat rumowy 1 buteleczka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodać zapach rumowy. Do masy jajecznej dodać miękkie masło z kubeczka i dokładnie zmiksować Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem, najlepiej za pomocą łyżki. Bakalie obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Małą blachę keksówkę wyłożyć papierem i napełnić ciastem, a następnie przekroić je nożem umoczonym w oleju roślinnym.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut. Po wystygnięciu można polać lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak