Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot wigilijny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 litry
suszone śliwki 10 sztuk
suszone morele 1 garść
figi suszone 4 sztuki
rodzynki 3 łyżki
cukier do smaku
gruszki 4-5 suszone
jabłka suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot wigilijny

Wszystkie suszone owoce przekładamy do miski. Następnie zalewamy je wodą i przez kilka minut moczymy. W czasie moczenia oczyszczamy owoce z ewentualnych zabrudzeń. W garnku zagotowujemy wodę( 2- 3 litry) i przekładamy do niej wymoczone owoce. Kompot gotujemy przez około 20 minut, następnie dodajemy do smaku cukier. Po zdjęciu z ognia odstawiamy, żaby owoce \"naciągnęły\", a kompot nabrał smaku. Tak przygotowany kompot możemy podawać na zimno i na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 03.01.2014 22:24
co roku taki robię :)
IKrakowianka 23.11.2013 17:55
uwielbiam taki kompot
Wafelek2601 27.10.2013 12:43
Pyszny ten kompocik
misia53 01.01.2012 02:18
ja dodaję jeszcze troszkę cynamonu i gożdzika
ben-ka 31.12.2011 10:16
A u nas w Wigilię nie może zabraknąć kompotu z suszu:)
IZABELA29 30.12.2011 13:16
u nas go nie robimy
aginaa 27.12.2011 19:04
pyszny jest taki kompot

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak