Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane puree ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 3 łyżki
mleko 3/4 szklanki
jajko 1 szt
śmietana 3 łyżki
pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane puree ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Posolić i ugotować do miękkości. Po odcedzeniu dodać masło i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Można też ubić dokładnie zwykłym tłuczkiem.
Krok 1 - Zapiekane puree ziemniaczane foto
2
Wymieszać z gorącym mlekiem i pieprzem.
Krok 2 - Zapiekane puree ziemniaczane foto
3
Formę żaroodporną posmarować masłem. Przełożyć puree i wyrównać powierzchnię. Jajko roztrzepac ze śmietaną i polac nią puree. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 15 minut.
Krok 3 - Zapiekane puree ziemniaczane foto
4
Wierzch puree powinien się ładnie zarumienić. Puree z powodzeniem można przygotować nawet kilka godzin wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Krok 4 - Zapiekane puree ziemniaczane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 14.02.2013 21:15
Izabela puree ma bardzo delikatny smak, ziemniaczki tak przygotowane są gładkie i kremowe :D polecam :D
Izabela/bella81 14.02.2013 07:27
ciekawa jestem smaku takiego zapiekanego puree
mariel78 02.10.2012 09:56
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak