Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki wiedeńskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 100 g
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt
cukier puder 2/3 szklanki
masło 200 g
sól szczypta
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki wiedeńskie

Migdały zmielić (lub od razu kupić zmielone bądź tarte) na sypki pył. Z cukru pudru odsypać łyżkę i połączyć z cukrem waniliowym. Odstawić. Z pozostałych składników ugnieść ciasto (może być potrzeba dodania z 2 łyzek mąki) - ciasto powinno odstawać od ręki. Uformować kilka wałeczków ok 2-3cm średnicy, przykryć folią i wstawić na ok 30minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 160stopni. Ciasto wyjąć i rozwałkować w rękach na cięższe wałeczki, poucinać ok 5cm ruloniki i uformować rogaliki. Układać w odstępach na blaszy. Piec na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Przechowywać w szczelnym pudełku.
Przepis na ok. 40 sztuk takich rogalików

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 09.02.2013 20:18
pysznie wyglądają!
ziutula
ziutula 31.12.2011 08:32
fajne rogaliki...
artur7 27.12.2011 16:03
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak