Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Śliwki kalifornijskie 0.5 kg
rum 250 ml
jajko 7 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 2 łyżki
cukier 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 30 dag
mleko 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 10 dag
czekolada gorzka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowiec

Śliwko kroimy w małe kawałki i zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc.
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( 7 jaj). Następnie ubijamy białka z 7 łyżkami cukry, dodawać kolejno żółtka. Dodajemy makę, proszek i kakao. Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni.
KREM ŚLIWKOWY: Rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy czekoladę mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy namoczone śliwki. Jeśli asa jest za gęsta dodać 2 łyżki śmietany.
MASA BUDYNIOWA: Z 0,5 l mleka odlewamy trochę, aby rozmieszac mąkę. Do reszty mleka dodajemy 4 zółtka i 10 dag cukru. Ubijamy, a następnie podgrzewamy. Gdy będzie dobrze ciepłe dodać rozpuszczoną mąkę, na końcu dodajemy trochę alkoholu.
Na upieczony biszkopt nakładamy masę śliwkową, a na wierzch masę budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 21.03.2012 10:10
wygląda pysznie
Ada-Gaba 08.02.2012 15:13
wygląda cudnie
cooleczka 14.01.2012 12:43
kuszący :) a jakiego rumu używasz?
agnieszka137 27.12.2011 17:01
apetyczne ciasto!
1j1o1l1a1 27.12.2011 15:10
mniamuśny ! :)
1j1o1l1a1 27.12.2011 15:10
mniamuśny ! :)
Monika111 27.12.2011 14:26
pychota! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak