Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topielec drożdzowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 4 sztuki
cukier 1.5 szklanki
drożdże 12 dag
margaryna 1 kostka
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 1 łyżka
woda zimna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Topielec drożdzowy

Drożdże rozgnieść, pokruszyć i wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i łyżką ciepłego mleka, zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Mąkę, jaja, margarynę zagnieść, dodać drożdże, dokładnie wyrobić, uformować z ciasta kulkę, zalać zimną wodą, poczekać aż wypłynie do góry. Wyciągnąć ciasto z wody, dodać 1.5 szklanki cukru, cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Nakładać do połowy formy - piec w średnio nagrzanym piekarniku(180 )stopni około 40-50 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak