Sposób przygotowania

Przesiać mąkę, posiekać tłuszcz, dodać sól, wodę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, rozwałkować, Złożyć na 3 części i znów rozwałkować. Gotowe ciasto chłodzić godzinę w lodówce, potem rozwałkować i wyłożyć dno i boki natłuszczonej tortownicy. Spód ciasta nakłuć widelcem. Boczek pokroić w kostkę, zanurzyć na cedzaku na 1 minutę we wrzącej wodzie, osączyć i przestudzić (można przysmażyć). Boczek wyłożyć na ciasto, zalać jajami ubitymi ze śmietaną i przyprawionymi solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć na wierzchu kawałeczki masła i wstawic do gorącego piekarnika(200 stopni) i piec około 30-40 minut. Jeśli masa się wybrzuszy, nakłuwamy widelcem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    syty obiad

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !