Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek lotaryński

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
sól 1 szczypta
margaryna 12 dag
masa
jaja 2-3 sztuki
śmietana 18 proc 4 szklanki
masło 3 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
woda zimna 2-3 łyżki
wędzony boczek 20 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Placek lotaryński

Przesiać mąkę, posiekać tłuszcz, dodać sól, wodę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, rozwałkować, Złożyć na 3 części i znów rozwałkować. Gotowe ciasto chłodzić godzinę w lodówce, potem rozwałkować i wyłożyć dno i boki natłuszczonej tortownicy. Spód ciasta nakłuć widelcem. Boczek pokroić w kostkę, zanurzyć na cedzaku na 1 minutę we wrzącej wodzie, osączyć i przestudzić (można przysmażyć). Boczek wyłożyć na ciasto, zalać jajami ubitymi ze śmietaną i przyprawionymi solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć na wierzchu kawałeczki masła i wstawic do gorącego piekarnika(200 stopni) i piec około 30-40 minut. Jeśli masa się wybrzuszy, nakłuwamy widelcem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 27.10.2012 11:21
syty obiad
kriso 02.01.2012 19:39
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak