Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w karmelu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 300 gram
woda 200 mililitry
cytryna 1 sztuka
gruszki 2 sztuka
lody 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w karmelu

Usyp kopczyk z cukru w garnku o grubym dnie. Postaw garnek na średnim ogniu i po chwili wlej wodę tak, by otoczyła cukier. Obrane gruszki pokrój na ćwiartki i usuń delikatnie pestki, a następnie skrop gotowe części sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pozwól, by cukier stopniowo rozpuszczał się w wodzie. Po 3-4 minutach do brązowiejącej masy dodaj gruszki i delikatnie obtaczaj je w tworzącym się sosie karmelowym. Duś je przez ok. 5 minut i wyłóż na talerzyki lub do pucharków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak