Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki drożdżowe z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 15 dag
margaryna 5 łyzek
jajko 1
mleko 0,25 l
drożdże 3 dag
cukier wanilinowy 1
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki drożdżowe z makiem

Przygotować rozczyn z drożdży i części ciepłego mleka, dodając 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i zarobić dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopiony tłuszcz i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki w srodek każdej wkładać porcję masy makowej.Układać na blaszce i poczekac az podrosną.Piec na złoty kolor w temp ok 170st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 21.09.2013 22:31
Takie bułeczki na śniadanko :)
Wafelek2601 03.03.2013 07:45
Podoba mi się Twój przepis, bułeczki będą przepyszne.
kriko 11.02.2013 15:13
pycha
Krzysztof15 04.12.2012 17:08
mniam
leonkot 25.01.2012 18:47
dzi?kuj?, wypróbuj? :)
Luki 25.01.2012 17:47
smakowicie wygl?daj?
PaniMISIOWA 17.01.2012 17:07
bardzo apetyczne
Karolcia12 26.12.2011 22:12
zachęcająco smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak