Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane pieczarkami

4.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jajka faszerowane pieczarkami to przekąska, która ze względu za ciekawe połączenie składników i prostotę przygotowania, zdobyła rzeszę wielbicieli. Jeśli chcecie do nich dołączyć - koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

jajko 6 szt
pieczarki 15 dag
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
musztarda 1 łyżeczka
majonez 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to przekąska, która pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, ale również półmisku podanym podczas spotkania ze znajomymi. Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Wystarczy jedynie ugotować jajka na twardo, oddzielić żółtka od białek, a na patelni zeszklić cebulę z dodatkiem pokrojonych drobno pieczarek. Po ostudzeniu tej mieszanki, łączymy ją z żółtkami dodając musztardę i majonez, by nadać kremowej konsystencji. Takim nadzieniem wypełniamy połówki jajka, tworząc efektywne jajka faszerowane pieczarkami. 

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulkę, wsypać bardzo drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu.
Krok 1 - Jajka faszerowane pieczarkami foto
2
Następnie ostudzić, dodać starte na tarce żółtka, musztardę, majonez.
Krok 2 - Jajka faszerowane pieczarkami foto
3
Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Jajka faszerowane pieczarkami foto
4
Farszem napełniać połówki białek, układać na talerzu, ozdobić według uznania.
Krok 4 - Jajka faszerowane pieczarkami foto

Jak widzicie, przepis na jajka faszerowane pieczarkami jest banalnie prosty, a efekt końcowy zachwycająco smakowity. Jajka faszerowane pieczarkami udekorujcie "nitką" szczypiorku lub pietruszki. Będzie pięknie! 

Koniecznie sprawdźcie jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami i zainspirujcie się innymi przepisami na dania z dodatkiem tych grzybów.

AKSAMITNA ZUPA PIECZARKOWA

RISOTTO Z PIECZARKAMI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.12.2012 11:31
bardzo je lubię
IlonaAlbertos 26.08.2012 23:19
Wyglądają bajecznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak