Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki ziemniaczane z wątróbką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 1/2 kg
jajko 4 szt
cebula 2 szt
ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
smalec 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki ziemniaczane z wątróbką

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną 1 cebulę. Następnie do cebuli dodać oczyszczone i drobno pokrojone wątróbki, podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić, dodać ubite z 1 łyżką wody jajko, wymieszać. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Na stolnicę przesiać mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać ziemniaki, 2 jajka, utartą na tarce cebulę, smalec, pieprz i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować kuleczki, każdą spłaszczyć i na środku zrobić wgłębienie, nałożyć farsz, ułożyć na przygotowanej blaszce. Po wierzchu kluseczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 160 stopni około 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 11.11.2013 14:37
ciekawe danie
IZABELA29 01.10.2012 08:36
podoba mi się
olkaaa 01.10.2012 08:29
dla mnie nowość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak