Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna z kury

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura wypatroszona 2 sztuki
wątroba 10 dkg
mleko 2/3 szklanki
jaja 2 sztuki
galatera 2 szklanki
pietruszka i seler po 10 dkg
koper 2 dkg
sól do smaku
bułka czerstwa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z kury

Rozebrać kury i usunąć kości. Oddzielić skórę od mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Usmażyć omlet. Sparzyć wątrobę. Zmielić dwukrotnie mięso i bułkę. Masę dokładnie wyrobić, dodając pod koniec przyprawy oraz pokrojony omlet i pokrojoną wątrobę. Wymieszać. Na folię aluminiową rozłożyć skórę, na której ułożyć masę uformowaną w wałek. Wałek wraz ze skórą zawinąć w folię i zawinąć sznurkiem. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem selerów i pietruszki. Po ugotowaniu ostudzić galantynę w wywarze, po czym wyjąć, zdjąć folię, poporcjować. Poszczególne porcje dekorować koperkiem i zalać tężejącą galaretą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niunia 14.05.2012 16:33
smaczne
Iwona51
Iwona51 18.01.2012 09:14
super
Seba 31.07.2011 11:11
pycha
RenataZ-et 07.06.2011 00:37
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak