Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos świąteczny

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3,5 kg
kiełbasa podwawelska 1 kg
łopatka bez kości 1\\2 kg
grzyby suszone
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek 2 łyżeczki
kostka grzybowa 2 szt
kostka drobiowa 2 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos świąteczny

Kapustę dobrze wypłukać i drobno poszatkować od razu wrzucamy do dużego garnka . Wlewamy wodę ,ma być tyle aby kapusta była przykryta i wstawiamy na gaz , przykrywamy i zaczynamy gotować . W tym czasie kroimy kiełbasę , boczek i mięso w kostkę , każde mięsko w osobnej miseczce. Do każdej miseczki dajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy . Do kapusty wrzucamy wszystkie kostki. Smażymy najpierw kiełbasę , usmażoną bez tłuszczu dajemy do kapusty i na tym samym tłuszczu smażymy boczek lub wędzonkę co mamy. Również dajemy do kapusty bez tłuszczu i na koniec smażymy mięso , czyli łopatkę bez kości.Grzyby wstawiamy i gotujemy , potem przelewamy do kapusty z wywarem , mieszamy doprawiamy do smaku , wszystkimi przyprawami , przyprawą do bigosu też .Dobrze wymieszać i przykryć pokrywką i gotować do miękkości , ja gotowałam 2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 13.05.2012 14:43
rewelacja
Ewa95 01.01.2012 15:39
fajny
Kate131 01.01.2012 10:02
bigosik 1 klasa
smakowita 28.12.2011 22:57
na sam widok ślinka cieknie
anna186 28.12.2011 21:59
pyszny, wyglada smacznie
maria20 28.12.2011 21:51
uwielbiam taki bigosik
Halusia 28.12.2011 19:48
uwielbiam bigos!
Margo1 27.12.2011 19:08
wyszedł pyszny
Katarzyna/kate1980 26.12.2011 20:46
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak