Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ze szczupaka z galantyną

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczupak 2 kg
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 szt.
sól do smaku
kostka warzywna 1 szt.
jajko 1 szt.
chilli szczypta
gałka muszkatałowa szczypta
kasza manna 2 łyżki
kasza kukurydziana 2 łyżki
mieszanka suszonych warzyw 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze szczupaka z galantyną

Kroki postępowania

1
do dekoracji: sałata, pomidory koktajlowe,natka pietruszki do dekoracji i galareta rybna
Rozmrażamy szczupaka. Ze szczupaka, który był wcześniej oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę i filetujemy. Mięso przekładamy do elektrycznego rozdrabniacza. odkładamy. Do garnka z wodą wkładamy kręgosłup szczupaka oraz obraną marchewkę i pietruszkę, wsypujemy ziele angielskie i liście laurowe, kostkę warzywną i gotujemy,
Krok 1 - Rolada ze szczupaka z galantyną foto
2
Gdy marchewka i pietruszka będą miękkie wyciągamy z wywaru i przekładamy je do rozdrabniacza i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, posypujemy szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, wsypujemy po 2 łyżki kaszki manny i kaszy kukurydzianej, całość dokładnie łączymy.
Krok 2 - Rolada ze szczupaka z galantyną foto
3
Rozkładamy folię spożywczą, układamy masę rybną, formujemy długi baton, wyrównujemy i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru uformowaną masę ze szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy rolada wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki.
Krok 3 - Rolada ze szczupaka z galantyną foto
4
Następnego dnia usuwamy folię, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i
Krok 4 - Rolada ze szczupaka z galantyną foto
5
dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galantynę, którą zostawiłam do dekoracji.
Krok 5 - Rolada ze szczupaka z galantyną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 31.12.2011 19:38
i się szczupak nawet uchował na święta
bejciu24 28.12.2011 14:35
apetyczna galantyna
owca441 26.12.2011 12:13
ciekawy sposob na szczupaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak