Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik bakaliowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
margaryna 130 g
bakaliie 400 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cukier 250 g
kakao 2 łyżki
mleko 1 szklanka
jajko 1 szt
powidła śliwkowe 3 łyżki
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik bakaliowy

Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem na puch.
Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy do
piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać
do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno
ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z kominkiem
o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą
czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi,połówkami orzechów
włoskich

BAKALIE np. różne orzechy,płatki migdałowe,rodzynki,śliwka
suszona,kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 11.04.2013 09:47
Polecam na Boże Narodzenie
Juleczka20 11.07.2012 08:33
uwielbiam pierniczki i pierniki:)
Andysz 28.05.2012 12:11
ekstra
ZEWA 25.03.2012 22:01
nie przepadam za piernikiem, ale na ten bym się skusiła
Urszula5 18.03.2012 12:08
coś pysznego
mikrusiak 26.12.2011 12:09
hm...mniam mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak