Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z barszczem czerwonym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

uszka
mąka 30 dag
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
Farsz:
pieczarki pół kg
maragryna 1 kostka
sól 1 szczypta
Barszcz
buraki czerwone 4 sztuki
ocet 1 łyżka
kość wieprzowa 1 sztuka
cebula 1 duża
cukier pół łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z barszczem czerwonym

USZKA: Mąkę dać na stolnicę, wbić jajko, wlewać letnie (wcześniej ugotowane) mleko. Wyrobić dość miękkie ciasto, rozwałkować dość cienko, pokroić na maleńkie kwadraciki. FARSZ: Pieczarki umyć, drobno pokroić, usmażyć na margarynie i tak przygotowany farsz wkładać na ciasto, lepić malutkie uszka. BARSZCZ: na kości i pokrojonej cebuli ugotować wywar. Trochę posolić. Buraki pokroić na mniejsze części, zalać octem, dać pół łyżeczki cukru. Chwilę pogotować. Następnie przecedzić wywar. Wlać barszcz z odcedzonych buraków. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Uszka gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowane przekładać na talerz, zalewać barszczem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 04.08.2012 21:58
Uwielbiam ten barszcz, nie trzeba mnie prosić
gosia1988 15.04.2012 11:18
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak